Principalul adversar al Angelei Merkel în alegerile legislative din 2013, candidatul social-democrat Peer Steinbrück, a acuzat-o duminică pe aceasta că a amânat crearea unei uniuni bancare europene cu scopul de a își menține șansele să fie realeasă anul viitor, relatează AFP.
El a declarat pentru postul public de radio Deutschlandfunk că Merkel are un interes personal în amânarea modificării sistemului bancar european de către Uniunea Europeană (UE) până după alegerile din Germania, prevăzute pentru septembrie sau octombrie 2013.
„Se poate observa că Guvernul german, cu ea în frunte, va face totul pentru a se asigura ca uniunea bancară să fie amânată cel puțin până după alegerile generale (germane), cu scopul de a nu se trezi într-o situație nepopulară în Germania, care s-ar confrunta cu o recapitalizare directă a băncilor”, a declarat Steinbrück.
Liderii europeni s-au angajat în cadrul summitului european de joi și vineri să introducă în 2013 un mecanism de supraveghere a băncilor în zona euro, un instrument indispendabil în cadrul strategiei de ieșire din criză, în urma unui compromis franco-german.
Acest dispozitiv, reprezentând o primă etapă către o uniune bancară, este cu atât mai important, cu cât el este condiția ca MES să poată recapitaliza în mod direct băncile aflate în dificultate.
Europenii s-au angajat în legătură cu anul 2013, așa cum dorește Franța, dar în mod progresiv, potrivit dorinței Germaniei.
Peer Steinbrück, nominalizat candidatul pentru Cancelarie al social-democraților (SPD) în alegerile legislative din toamna lui 2013, propune de mai multe săptămâni un alt sistem, care ar permite băncilor să își constituie ele-însele, cu propriile mijloace, un fond care să le vină în ajutor în cazul în care se confruntă cu probleme.
„Ele sunt cele care au contribuit cel mai mult la declanșarea crizei și trebuie să contribuie în principal la soluționarea problemelor și la finanțarea hotărârilor lor. Eu nu văd de ce să fie contribuabilii în prima linie”, a argumentat Steinbrück.